Uitzicht op Les Aiguilles d’Arves

Zo nu en dan iets nieuws leren is een goede manier om jezelf fris en in the moment te houden. Van nieuwe dingen leer je jezelf anders kennen en ga je anders naar je omgeving kijken. Het verandert op een bepaalde manier je perspectief. Je krijgt er adrenaline van.

Een tijd lang zweeft het door mijn hoofd: ik wil leren skiën. Zodat ik ook in de winter een excuus heb om naar de bergen te gaan. Of zodat ik ooit misschien, in een verre droom, ’s winters skimo of biathlon kan gaan doen als ik in de bergen ga wonen (inderdaad, een verre droom).

Als groot bergfan wil ik leren hoe het is om tegelijk met de sneeuw in de bergen te zijn. De zomer ken ik al te goed, maar hoe ziet het eruit met zo’n laagje wit, wat doen de mensen dan, hoe koud is het en hoe maak je de perfecte sneeuwpop (haha sjoerd kwam aardig in de buurt ;p). Ik wilde verandering brengen in de zero ervaring die ik had met winterse taferelen in de bergen, dus gaf ik me op voor de skireis van mijn studievereniging: op naar St Sorlin d’Arves!

En dan sta je plots boven aan de tweede skilift, bij Les 3 Lacs (2620m), op een pak sneeuw van meer dan 150cm dik, met lompe ski’s aan je voeten die tegen je gevoel in bewegen en stokken in je hand om jezelf overeind te houden. Oef. Het skiklasje heb je links laten liggen. De YouTube tutorial video’s die jou zou kijken ben je vergeten en dat dagje oefenen in de hal van Snowworld is er niet meer van gekomen. En er is alleen een blauwe piste naar benee maar wat moet je daar dan mee. Hellup!

Ik hoor hier niet thuis! Dit is niks voor mij! Ik wil gewoon rennen! Wie z’n idee was dit? Waarom ben ik hier en wat doe ik ingodsnaam? Hoezo moet ik per se willen leren skiën? Dit is niet waarvoor ik geboren ben. Ik kan dit nevernooitniet! Aan de ene kant dacht ik allemaal negatieve dingen toen ik bovenaan de oh zo steile piste stond, aan de andere kant genoot ik van de zon en het heldere weer en het overweldigend mooie uitzicht over de besneeuwde alpentoppen. “Pizzapunt!” riep Manou en zo leerde ze mij skiën. Eerst voelde ik me een hopeloze leerling, later kreeg ik meer gevoel voor de bochtjes en ging het beter. Het is vooral een kwestie van durven, maar ik scheet in m’n broek toen ik zag hoe steil het was en ik de controle over mijn benen dreigde te verliezen. Ja, mijn privé skilerares (thanks Manou) heeft de eerste dagen veel geduld moeten hebben… oeps.

Na een paar dagen aanmodderen (aansneeuwen?) lukte het beter, waardoor de negatieve gedachtes uit mijn hoofd verdwenen. Ik begon het echt leuk te vinden en zag het skiën steeds meer als buitenspelen. En als de zon scheen was ik blij met alles om me heen. Totdat ik per ongeluk de blauwe afslag miste en een rode piste op ging >.< of door het skiliftje omver gekegeld werd (hoewel dat zeer vermakelijk was voor de mensen om mij heen). Maar niet alles kan volgens plan gaan toch.

Bij wijze van après-ski heb ik ook nog twee keer een rondje hardgelopen, want ik zou mezelf niet zijn als ik dat niet deed. Een keer 17km en een keer 30km. Die laatste over een sneeuwschoenwandelpad over Col d’Arves naar Le Corbier, in het naastliggende dal. Dat begon met felle zon en lekkere warmte, maar eindigde helaas in ijskoude regen en veel wind, waar ik niet op was voorbereid. Helemaal verkleumd kwam ik terug in St Sorlin, waar ik niet eens kon douchen omdat de sleutel van het hotel al was ingeleverd 😦 KóÜd! Maar niet kouder dan in de sneeuwstorm aan een pannenkoekenlift hangen…

Wat ik van deze week geleerd heb? Iemand vroeg het aan me, en het zette me aan tot denken:
1 après-ski is leuk
2 skiën is niet zo makkelijk als het lijkt
3 als je na het eten van een pizza nog een hele baguette weg kan werken, dan heb je die dag te ver hardgelopen
4 witte wolkenlucht en witte sneeuw hebben dezelfde kleur
5 met een tas op je rug is warmer dan zonder tas op je rug
6 als je dapper genoeg bent om je aan iets nieuws te wagen, dan kan je jezelf nog eens verrassen

Volgend jaar off-piste? Well, i guess YES!

Een gedachte over “Uitzicht op Les Aiguilles d’Arves

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: