Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Water

Water water
Wat ben je goed bedacht
Water water
Waardoor de wereld lacht

Een stukje tekst wat altijd als eerste bij me opkomt bij het woord ‘water’. Ook nu, terwijl ik mezelf langzaam van de oeverwal in het koude water van de Kromme Rijn laat zakken. Het voelt koud, maar het water is wel eens kouder geweest. Het water voelt eerder als een welkome verfrissing dan onaangenaam uit je comfortzone gaan.

Hoewel dippen niet mijn dagelijkse bezigheid is, kan ik er wel iedere dag naar verlangen. De spanning vantevoren en dan de schrikreactie die de kou in je omhoog brengt, welke je door zelfcontrole en ademhaling kan weerleggen. Een euforisch gevoel van vernieuwing spoelt door het lichaam tijdens een duik in het koude water.

Het Jaagpad langs de Kromme Rijn is normaal gesproken een druk bewandeld pad. Maar niet nu, om 7u30 in de ochtend. Vreemd eigenlijk, want dit is het mooiste moment van de dag. Terwijl de zon opkomt en haar gouden stralen de weilanden strelen, glinstert het water uitnodigend. Ik ben blij dat ik hiervoor ben opgestaan. Het geluid van een meerkoet is lastig op papier te krijgen en met woorden te beschrijven, maar als je naast me in het water zou zwemmen, zou je het vlakbij horen.

Ik voel me gegrond, wat dat ook mag betekenen, maar ik voel het. Alsof ik precies nu op de juiste plaats ben. Soms hoor je verhalen van mensen dat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ronddwalen. In koud water zwemmen bij zonsopkomst, dat is het compleet tegenovergestelde daarvan. Ik had hier moeten zijn en ik ben hier. Ondanks de kou, ondanks de modder, ondanks de vroege ochtend, ondanks dat er niemand mee wilde gaan. Een momentje van mij, helemaal alleen van mij. Gedeeld met de meerkoet en wat eenden.

Het is allemaal heel simpel: je zoekt een plek om te zwemmen, open water. Je trekt een badpak aan en neemt een handdoek mee, misschien zelfs de luxe van waterschoentjes of een thermosfles met warme thee. Even in het water – plons – en na een paar minuten er weer uit. Hoe simpeler de handeling, hoe meer het je brengt. Je ademt in. Dat merk je heel goed, ofwel omdat dat het enige is wat je doet, ofwel omdat je ademhaling zwaarder wordt door de allesomvattende kou. Langzaam adem je weer uit, als een soort meditatie in koud water. Na een aantal keer herhalen zijn er zo enkele minuten voorbij. Niets moeilijks aan, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: